LeconfessioniLE CONFESSIONI
Dinsdag 17 januari 2017
Poorterij 20.15 uur
Duur: 103 minuten

Regie: Roberto Andò

Met:   Toni Servillo, Daniel Auteuil, Pierfrancesco Favino, Connie Nielsen, Marie-Josée Croze

 

Zwijgen is goud. Dus wint een zwijgzame monnik het op een G8-bijeenkomst van de pratende ministers van Financiën, terwijl een moordmysterie moet worden opgelost. Hoofdrolspeler Toni Servillo is meesterlijk, zoals altijd.

Monnik Roberto Salus is ontboden door de directeur van het IMF, Daniel Roché om hem de biecht af te nemen. Er ontstaat een kink in de kabel wanneer Roché de ochtend na de biecht dood op zijn hotelkamer wordt gevonden, ogenschijnlijk na zelfmoord te hebben gepleegd met als pikant detail de plastic zak waarmee de monnik arriveerde. Plotseling zijn alle ogen gericht op de timide Salus: hoe schadelijk zijn Rochés laatste woorden voor de verzamelde ministers? Kan hun malafide plannetje nog wel doorgaan? En waarvan zouden de internationale markten meer schrikken: moord of zelfmoord? Salus wordt niet alleen voor Roché een uitlaatklep: ook diverse andere ministers, die zichzelf consequent afstandelijk 'economen' noemen, doen hun zegje tegen de zwijgzame monnik.
 
Andò schetst een de parabel over macht, politiek, geld en moraal. Visueel is de film genieten, een kloon van Paolo Sorrentino’s ‘Youth’. Ook hier een luxueus hotel, zonovergoten terrassen, kleurrijke en interessante gasten. En op dezelfde manier gefilmd, met gekunstelde fraaie composities, sterke contrasten en af en toe een aardig tableau vivant. In dat decor loopt een ensemble acteurs rond om u tegen te zeggen, met de onvermijdelijke Toni Servillo als observerend, zwijgend middelpunt.


 

De film "LE CONFESSIONI" werd door 88 bezoekers gewaardeerd met een 4.01

 

4