sweetdreams
SWEET DREAMS
Dinsdag 7 november 2023, 20:00 uur
De Poorterij
Duur: 103 minuten (pauze)
Regie: Ena Sendijarevic.
Met: Renée Soutendijk, Hayati Azis, Muhammad Khan, Florian Myjer, Lisa Zweerman, Hans
Dagelet, Peter Faber, Rio den Haas.
 
De Nederlandse suikerfabrikant Jan en zijn vrouw Agathe zitten comfortabel aan de top van de koloniale hiërarchie, en ondanks de toenemende onrust onder de Indonesische arbeiders geniet het paar van een luxueuze levensstijl in een protserig landhuis dat afsteekt tegen de
weelderige natuur van het eiland.
 
Wanneer Jan sterft, dreigt Agathe haar zoon Cornelis zijn toelage in te houden als hij niet snel de plantage komt besturen. En dus begint hij met zijn hoogzwangere vrouw Josefien aan de lange bootreis. Als echter blijkt dat in het testament Jan’s concubine Siti een sleutelrol speelt, ontstaat er een krankzinnig kat-en-muisspel.
 
Het beklemmende ‘Sweet Dreams’ is prachtig gefilmd met feilloze composities, en een absurdistisch, tragikomisch verhaal dat voortdurend blijft boeien. Een grotesk, surrealistisch sprookje over de laatste stuiptrekkingen van het Nederlandse kolonialisme.
 
Renée Soutendijk won voor haar rol als matriarch Agathe de prijs voor beste actrice op het Locarno-filmfestival, en herhaalde deze prestatie op het Nederlands Filmfestival. De film werd bekroond met nog meer Gouden Kalveren, waaronder beste speelfilm, regie en camera.

 

SWEET DREAMS WERD DOOR 153 BEZOEKERS GEWAARDEERD MET EEN 3,4

-