deterugreis
DE TERUGREIS
Dinsdag 25 juni 2024, 20:00 uur
De Poorterij
Duur: 98 min.
Regie: Jelle de Jong
Met: Leny Brederveld (Maartje), Martin van Waardenberg (Jaap), Janni Goslinga (Jolanda), Trudy de Jong (Corry), Paul Kooij (Peter), Annemarie Prins (Jet)
 
De terugreis is een roadmovie met 2 senioren.
Jaap is al bijna 50 jaar samen met Maartje. Waar de nukkige Jaap niet veel zin meer heeft om dingen te ondernemen, zit de soms wat verwarde Maartje nog vol levenslust. Als het echtpaar een brief ontvangt van een oude vakantievriend, laat Jaap zich met gepaste tegenzin overhalen om hem op te zoeken in Zuid-Europa.
De twee reizen in hun oude auto door een totaal veranderd Europa; kibbelend, maar ook de ene herinnering na de andere ophalend. Onderweg komt Jaap tot het pijnlijke besef dat zijn vrouw dementerend is. Zich realiserend dat alles wellicht anders gaat worden, leren ze opnieuw waarom ze elkaar liefhebben.
 
Vaardig en met oog voor detail regisseert Jelle de Jonge het droogkomische, melancholieke scenario van Marijn de Wit. Leny Breederveld is op dreef als levenslustige vrouw die dement wordt, Martin van Waardenberg raakt de juiste snaar als haar mopperende echtgenoot.
 
Zonder al te veel achtergrond over hun kinderloosheid of mogelijke beroepsleven heeft De Jonge samen met
coscenarist Marijn de Wit twee karakters vormgegeven met een hoge mate van herkenbaarheid en menselijkheid.

 

DE TERUGREIS WERD DOOR 88 BEZOEKERS GEWAARDEERD MET EEN 4,2

4